Logo_mobil

Artiklar om karriär 50+

I juni 2019 blev 56-årige Hasse Carlsson klar med sin ettåriga utbildning till teknikinformatör. Han fick omgående jobb på Sigma Technology, ett internationellt konsultföretag med bas i Sverige.
 
Hasse är en kändis i Göteborgs teatervärld. Främst har han jobbat som dramaturg.
   ´  Jag har stortrivts men ville pröva något nytt, Kände mig färdig, framför allt med kulturbranschens osäkra anställningsformer.

Detta jobb är faktiskt Hasses första fasta anställning på 30 år Teaterbranschen har främst erbjudit projektanställningar och tidsbegränsade uppdrag, men han har också haft längre kontrakt som dramaturg på Folkteatern Göteborg och Regionteater Väst.
 
 - Jag hade jobbat sammanhängande mer än fem år heltid för Folkteatern vilket berättigade mig till ett omställningsstöd från Trygghetsrådet TRR. På så sätt kunde jag finansiera mina studier, en distansutbildning på Hermods Yrkeshögskola.
 
Nyfikenheten och viljan blev drivkraften. Hasse tyckte studierna gick bra, även om det i början var ovant att plugga via Skype och digital läroplattform. För en blivande teknikinformatör blev detta även en del av utbildningen.
 
- Jag har en teknisk bakgrund, påpekar han och hänvisar till examen från tekniskt gymnasium plus tre terminer på Chalmers.
 
Som dramaturg är Hasse förstås van att arbeta med text. Att läsa manus, bearbeta texter samt hitta rätt ord och uttryck är inte helt olikt jobbet som teknisk skribent.
 
  - Mitt nya yrke handlar mycket om att omvandla tekniska avancerade processer och produkter till begriplig handledning för personer som inte har samma bakgrund och kunskap. Användarna vill ofta bara veta hur de ska hantera prylarna. Text och bild är främsta redskapen för en teknikinformatör.
 
Sigma Technology har många internationella kunder och koncernspråket är därför engelska i första hand. Fokus är produktinformation och informationshantering.
 
 - En fantastisk trevlig och mångkulturell arbetsplats där många trivs och har utbyte av varandras olika bakgrund. Att anställa en 56-åring med ny och rätt utbildning är inte något konstigt i ett företag där man värdesätter olika erfarenheter och är van att skapa fungerande team med uppgift att finna den bästa lösningen på kundens problem.

Läs hela inlägget »


Ett karriärsbyte kan vara logiskt - eller inte. Från sångerska & pianist till lokförare, denna vändning gjorde Karin Seiborg för snart tre år sedan. Som frilansare inom kulturområdet fick hon jobba hårt för att få ekonomin att gå ihop. Alltid anpassa sig till efterfrågan och alltid jaga nya uppdrag.
 
- Jag kände ett växande behov av att förnya mig.  Jag hade länge funderat på vad jag ville göra i stället.
ångerska & pianist till lokförare, denna vändning gjorde Karin Seiborg för snart tre år sedan. Som frilansare inom kulturområdet fick hon jobba hårt för att få ekonomin att gå ihop. Alltid anpassa sig till efterfrågan och alltid jaga nya uppdrag.
 
- Jag kände ett växande behov av att förnya mig.  Jag hade länge funderat på vad jag ville göra i stället.
 
Karin Seiborg är uppvuxen i Huskvarna och är ett känt namn inom musik och kultur i Jönköpingsområdet där hon också bor. Hon är utbildad på Musikhögskolan.
 
En dag när Karin åkte tåg (vilket hon älskar) tänkte hon, ”Lokförare skulle ju vara härligt att vara”. Så hon letade upp Nässjöakademin. Utbildningen var på ett år, vilket passade henne bra.
 
Det blev en lång process med tester, intervjuer och hälsokontroller. Bara 10 procent av de sökande blir antagna.
-       Jag ansågs väl ha rätt egenskaper, till exempel när det gäller stresstålighet och noggrannhet.
 
Nu är hennes arbetsdag annorlunda än förr. Stationeringsorten är Nässjö där hon kör för Västtrafik. Schemat är känt några veckor i förväg, exakt vilka turer som gäller, vet hon ungefär fem dagar i förväg. Hon vet dock sina fridagar för hela året.
 
Västra Götaland är ett stort område. Det är därför inte ovanligt med övernattningar för att tidtabellen ska fungera. 
 
-       Helt ok, säger Karin som sett det mesta från snygga hotellrum, till prästgårdens charmiga B&B i Töreboda.
 
Yrkesbytet har bland bekanta väckt en del frågor om vad som nu skulle hända med sången och pianospelet.
 
-       Jag har till viss del fått överge min gamla yrkesidentitet, men det går ju fortfarande att hålla konserter. Nu kan jag mer välja vilka konserter jag vill göra - och inte göra.
 
Efter många år av egenansvar var det skönt för Karin att få en fast punkt och tydliga instruktioner om vad som ska göras.
 
-       Dessutom känner jag att jag är mycket mer ledig nu, trots att jag jobbar många fler timmar. Det är ett lugn som jag längtat efter. Framför allt är jag ledig på min lediga tid. Som frilansande musiker är det alltid jobb som ligger och väntar. 

Läs hela inlägget »


TEMA: JOBBA PÅ ANNAN ORT

Pappa Curt arbetade utomlands för SKF i många år, så därför var tanken inte så främmande när frågan dök upp för Marie Höglund, då 23 år. Det där första utlandsjobbet innebar två år i Costa Rica. Hon kunde prata spanska och blev ansvarig för försäljningen i ett litet tyskt företag.

Los Cristianos, nära skolan finns hamnen med fisket – och båttrafiken till de övriga Kanarieöarna. Los Cristianos, nära skolan finns hamnen med fisket – och båttrafiken till de övriga Kanarieöarna.

Åren har gått med flera perioder av utlandsjobb för Marie.
    – Dessa år har varit de bästa i min karriär.
    Sedan 2018 arbetar hon som lärare på Svenska skolan på Teneriffa. Antalet elever på skolan varierar, närmare 80 barn är vanligt under högsäsongen på vintern. Ett tiotal elever går nu i Maries högstadieklass. 
    Svenska skolan på Teneriffa är en av 18 utlandsskolor som är godkända av Skolverket. Här på skolan finns hela steget från förskola upp till niondeklassare. De flesta av skolans nio lärare är anställda på tidsbegränsade uppdrag. Marie undervisar främst i matematik, NO och spanska. 

Bamban – inte riktigt som i Sverige. Bamban – inte riktigt som i Sverige.

Skolan har trivsamma lokaler inbyggda bland caféer och kontor. Havet, stranden och båtarna är bara fem minuter från jobbet. 
    – Jag har högre hyra här på Teneriffa och tjänar sämre än i Sverige. Men jag jobbar i ett soligt land, har trevliga kollegor, stor frihet i arbetet, och klasserna är små.

Marie har i botten en lärartjänst i Sverige på en folkhögskola. Hon har dock inga planer på att lämna det soliga Spanien ännu.
    – Min man och våra tre vuxna barn bor i Sverige – men det är ju inga problem att hålla kontakten via Internet, sociala medier och Facetime. Och det är alltid lätt att flyga de fem timmarna om man vill hälsa på varandra.
Mellan 2011 och 2013 bodde hela familjen i Thailand där Marie hade motsvarande lärarjobb som nu. Hon jobbade på Svenska skolan medan maken Simon studerade på distans.
    – Thailand är ett fantastiskt land och kultur. Det var inte bara ett jobb, jag fick självinsikt och en annan syn på livet och tidsbegreppet ”Allt är här och nu” för dem. Mina bästa år, värt hur mycket som helst. Allt är inte lön och pengar.
    – När folk påpekar att jag missar pensionspoäng genom att jobba på privatskolor utomlands, struntar jag i det. Jag har ju fått flera års högre livskvalitet, vilket är värt mer för mig.
 

Fyra kloka tips från Marie

Till dig som vill  jobba utomlands

•    Du måste ha ett mål om du funderar på utlandsjobb. Veta vad du vill, och inte vill. Räkna med att vägen till målet inte alltid är lätt. Jag har flera gånger känt det som en svajig hängbro som jag måste ta mig över - jag ser ju målet där borta på andra sidan.

•    Våga! Det kan bli fel och inte som du hade tänkt dig, men gör det så mycket? Du har ju i alla fall testat. Och visst kan familjen följa med. Man får gemenskap och sammanhållning, barnen får upplevelser för livet. 

•    Skaffa dig förebilder som ger dig idéer och kraft. Jag beundrar särskilt Camilla Lebert Hirvi, kvinnan som spontant startade Svenska skolan i Thailand, vilken entreprenör.

•    Var inte så himla förnuftig, och se inte bara till det ekonomiska om du vill testa ett annat land. Tänk på hur mycket prylar du faktiskt kan klara dig utan om det gäller. Jag har mött flera svenskar som sålt allt de ägde för att börja ett nytt yrkesliv någon annanstans.

Besök: Svenska skolan i Los Cristianos

 

Läs hela inlägget »


TEMA: JOBBA PÅ ANNAN ORT

L’abri la Vall ägs och drivs av paret Magdalena och Björn Hedström. Båda är förankrade i Göteborg och har bakgrund i Evangeliska Frikyrkan. Magdalena är mellanstadielärare och vuxenlärare med inriktning på svenska som andraspråk, med många år i yrket. 
 

Ovanför vackra stenhus, färgglada båtar i Medelhavet, yppig grönska och blomsterprakt sträcker sig ändlösa vinodlingar över Pyreneernas mjuka kullar – Frankrikes trädgård. Ovanför vackra stenhus, färgglada båtar i Medelhavet, yppig grönska och blomsterprakt sträcker sig ändlösa vinodlingar över Pyreneernas mjuka kullar – Frankrikes trädgård.

Björn har utbildning inom musik och media – han är även sångare och grundare av kören Göteborg Gospel. Föräldrarna var missionärer i Liberia när Björn föddes. Att bo utomlands är alltså inget främmande. 

Han och Magdalena hade en gemensam vision. Båda har arbetat i hotell- och restaurangbranschen, och visste vad det innebär att ha gäster som vill ha god mat, husrum och meningsfull sysselsättning.
    När tillfället kom, togs beslutet att lämna Sverige. Som en del av finansieringen sålde de sitt hus i västra Göteborg. För att kunna köpa det stora gamla stenhuset behövdes dessutom franska lån, vilket visade sig vara ganska komplicerat att få, eftersom svenskarna skulle bedriva verksamhet. 
    Redan från början visste de att projektet – mänskligt sett – troligen var omöjligt eftersom det varken fanns besparingar eller arv att tillgå. 
 

”Att flytta till ett annat land,
dessutom till landsbygden, kräver stor
beslutsamhet, motivation och
mycket tålamod”


    – Men allt handlade om att ta ett steg i taget och förlita sig på att Gud, som hade gett oss visionen, också skulle fortsätta att leda oss. På ett förunderligt sätt löste sig allt genom att vi fick betalande gäster redan från början, samt att några anonyma bidrag till finansieringen dök upp under uppbyggnadsfasen. Även några sponsorer, som tror på idén, har stöttat oss.

En stor del av tiden har fram tills nu handlat om att renovera och anpassa det historiska huset. Nu har de ett allt bredare utbud att erbjuda. Målgruppen är främst skandinaver, men ett gott rykte sprider sig snabbt även till andra grupper.
 
    – Oavsett om man är här för att njuta av semestern, går en kurs eller utbildning hos oss, eller om man deltar i någon av retreaterna för att söka Gud, vill vi ta hand om våra gäster som om de vore en del av vår familj.
 

Det sägs att huset härstammar från 900-talet och var en del av ett kloster. Under de århundraden som följde gjordes tillbyggnader och förändringar. Det mesta idag är byggt på 1600-talet. Det sägs att huset härstammar från 900-talet och var en del av ett kloster. Under de århundraden som följde gjordes tillbyggnader och förändringar. Det mesta idag är byggt på 1600-talet.

Hur funkar det med sjukvård och annan välfärd som var självklar i Sverige?
Eftersom Magdalena och Björn tidigt startade ett franskt företag kom de snabbt in i systemet för sjukvård och pension. Men trots detta har mycket varit krångligt med tanke på den omtalade franska byråkratin.
Att dessutom inte alltid behärska språket gör det inte lättare.


Måste man kunna språket om man flyttar?
Både Magdalena och Björn har läst franska i Sverige under flera år, vilket har varit till stor hjälp, men utan hjälpsamma grannar som behärskar engelska hade allt varit betydligt svårare.

Tips och råd till andra?
Att flytta till ett annat land, dessutom till landsbygden, kräver stor beslutsamhet, motivation och mycket tålamod. I Magdalenas och Björns fall handlar det om att drivas av en stark önskan att forma en plats och ett sammanhang för andra, mer än att förverkliga en dröm om ett skönt liv utomlands. Denna starka längtan gör beslutet meningsfullt.

Besök: labrilavall.com

 

Läs hela inlägget »

Du blir aldrig för gammal
för att byta jobb

Ju äldre man blir desto tuffare är det att konkurrera om ett utannonserat jobb. Arbetsgivare vill helst ha yngre förmågor som kan tillföra nya idéer, andra perspektiv och behärskar den senaste IT-lösningen.


Föryngring vid rekrytering. Så har det kanske alltid varit. 
    Det som är nytt är att vi, 50- och 60-talister, inte frivilligt lämnar över kommandot som tidigare generationer kanske gjorde. Vi är välutbildade, kompetenta och fortfarande motiverade. Dessutom ska vi ju helst arbeta uppåt 70 års ålder för att få en gångbar pension.
    Men det finns hopp. Visst går det även för 50-plussare att få nya jobb och byta yrke. Men vi får kämpa hårdare än andra, veta vad vi vill och lyfta fram våra många starka argument när vi konkurrerar om nytt jobb.

Jobbsökarskolan 50+, med bas i Göteborg, erbjuder coaching och utbildning om dagens arbetsmarknad för dig som i vuxen ålder vill gå vidare i karriären. 
    Med den här boken Byt chef 50+, som ges ut med ett kapitel i taget, vill vi lyfta fram förebilder och goda exempel på 50-plussare som har förnyat sig på arbetsmarknaden. 

I detta första nummer av magasinet BYT CHEF 50+ möter vi personer som har valt att jobba utanför Sveriges gränser.

Göteborg i mars 2019

Peter Mannerfelt
Redaktör & jobbcoach

LÄS HELA MAGASINET...
  

Läs hela inlägget »