Logo_mobil

Sångerskan som blev lokförare:  "Äntligen jobb med fasta arbetstider."


Ett karriärsbyte kan vara logiskt - eller inte. Från sångerska & pianist till lokförare, denna vändning gjorde Karin Seiborg för snart tre år sedan. Som frilansare inom kulturområdet fick hon jobba hårt för att få ekonomin att gå ihop. Alltid anpassa sig till efterfrågan och alltid jaga nya uppdrag.
 
- Jag kände ett växande behov av att förnya mig.  Jag hade länge funderat på vad jag ville göra i stället.
ångerska & pianist till lokförare, denna vändning gjorde Karin Seiborg för snart tre år sedan. Som frilansare inom kulturområdet fick hon jobba hårt för att få ekonomin att gå ihop. Alltid anpassa sig till efterfrågan och alltid jaga nya uppdrag.
 
- Jag kände ett växande behov av att förnya mig.  Jag hade länge funderat på vad jag ville göra i stället.
 
Karin Seiborg är uppvuxen i Huskvarna och är ett känt namn inom musik och kultur i Jönköpingsområdet där hon också bor. Hon är utbildad på Musikhögskolan.
 
En dag när Karin åkte tåg (vilket hon älskar) tänkte hon, ”Lokförare skulle ju vara härligt att vara”. Så hon letade upp Nässjöakademin. Utbildningen var på ett år, vilket passade henne bra.
 
Det blev en lång process med tester, intervjuer och hälsokontroller. Bara 10 procent av de sökande blir antagna.
-       Jag ansågs väl ha rätt egenskaper, till exempel när det gäller stresstålighet och noggrannhet.
 
Nu är hennes arbetsdag annorlunda än förr. Stationeringsorten är Nässjö där hon kör för Västtrafik. Schemat är känt några veckor i förväg, exakt vilka turer som gäller, vet hon ungefär fem dagar i förväg. Hon vet dock sina fridagar för hela året.
 
Västra Götaland är ett stort område. Det är därför inte ovanligt med övernattningar för att tidtabellen ska fungera. 
 
-       Helt ok, säger Karin som sett det mesta från snygga hotellrum, till prästgårdens charmiga B&B i Töreboda.
 
Yrkesbytet har bland bekanta väckt en del frågor om vad som nu skulle hända med sången och pianospelet.
 
-       Jag har till viss del fått överge min gamla yrkesidentitet, men det går ju fortfarande att hålla konserter. Nu kan jag mer välja vilka konserter jag vill göra - och inte göra.
 
Efter många år av egenansvar var det skönt för Karin att få en fast punkt och tydliga instruktioner om vad som ska göras.
 
-       Dessutom känner jag att jag är mycket mer ledig nu, trots att jag jobbar många fler timmar. Det är ett lugn som jag längtat efter. Framför allt är jag ledig på min lediga tid. Som frilansande musiker är det alltid jobb som ligger och väntar.