Logo_mobil

Hasse, 56, satsade på ettårig utbildning, fick fast jobb som teknikredaktör

I juni 2019 blev 56-årige Hasse Carlsson klar med sin ettåriga utbildning till teknikinformatör. Han fick omgående jobb på Sigma Technology, ett internationellt konsultföretag med bas i Sverige.
 
Hasse är en kändis i Göteborgs teatervärld. Främst har han jobbat som dramaturg.
   ´  Jag har stortrivts men ville pröva något nytt, Kände mig färdig, framför allt med kulturbranschens osäkra anställningsformer.

Detta jobb är faktiskt Hasses första fasta anställning på 30 år Teaterbranschen har främst erbjudit projektanställningar och tidsbegränsade uppdrag, men han har också haft längre kontrakt som dramaturg på Folkteatern Göteborg och Regionteater Väst.
 
 - Jag hade jobbat sammanhängande mer än fem år heltid för Folkteatern vilket berättigade mig till ett omställningsstöd från Trygghetsrådet TRR. På så sätt kunde jag finansiera mina studier, en distansutbildning på Hermods Yrkeshögskola.
 
Nyfikenheten och viljan blev drivkraften. Hasse tyckte studierna gick bra, även om det i början var ovant att plugga via Skype och digital läroplattform. För en blivande teknikinformatör blev detta även en del av utbildningen.
 
- Jag har en teknisk bakgrund, påpekar han och hänvisar till examen från tekniskt gymnasium plus tre terminer på Chalmers.
 
Som dramaturg är Hasse förstås van att arbeta med text. Att läsa manus, bearbeta texter samt hitta rätt ord och uttryck är inte helt olikt jobbet som teknisk skribent.
 
  - Mitt nya yrke handlar mycket om att omvandla tekniska avancerade processer och produkter till begriplig handledning för personer som inte har samma bakgrund och kunskap. Användarna vill ofta bara veta hur de ska hantera prylarna. Text och bild är främsta redskapen för en teknikinformatör.
 
Sigma Technology har många internationella kunder och koncernspråket är därför engelska i första hand. Fokus är produktinformation och informationshantering.
 
 - En fantastisk trevlig och mångkulturell arbetsplats där många trivs och har utbyte av varandras olika bakgrund. Att anställa en 56-åring med ny och rätt utbildning är inte något konstigt i ett företag där man värdesätter olika erfarenheter och är van att skapa fungerande team med uppgift att finna den bästa lösningen på kundens problem.