Logo_mobil

Strandnära undervisning för Marie som har valt Teneriffa som sin arbetsplats


TEMA: JOBBA PÅ ANNAN ORT

Pappa Curt arbetade utomlands för SKF i många år, så därför var tanken inte så främmande när frågan dök upp för Marie Höglund, då 23 år. Det där första utlandsjobbet innebar två år i Costa Rica. Hon kunde prata spanska och blev ansvarig för försäljningen i ett litet tyskt företag.

Los Cristianos, nära skolan finns hamnen med fisket – och båttrafiken till de övriga Kanarieöarna. Los Cristianos, nära skolan finns hamnen med fisket – och båttrafiken till de övriga Kanarieöarna.

Åren har gått med flera perioder av utlandsjobb för Marie.
    – Dessa år har varit de bästa i min karriär.
    Sedan 2018 arbetar hon som lärare på Svenska skolan på Teneriffa. Antalet elever på skolan varierar, närmare 80 barn är vanligt under högsäsongen på vintern. Ett tiotal elever går nu i Maries högstadieklass. 
    Svenska skolan på Teneriffa är en av 18 utlandsskolor som är godkända av Skolverket. Här på skolan finns hela steget från förskola upp till niondeklassare. De flesta av skolans nio lärare är anställda på tidsbegränsade uppdrag. Marie undervisar främst i matematik, NO och spanska. 

Bamban – inte riktigt som i Sverige. Bamban – inte riktigt som i Sverige.

Skolan har trivsamma lokaler inbyggda bland caféer och kontor. Havet, stranden och båtarna är bara fem minuter från jobbet. 
    – Jag har högre hyra här på Teneriffa och tjänar sämre än i Sverige. Men jag jobbar i ett soligt land, har trevliga kollegor, stor frihet i arbetet, och klasserna är små.

Marie har i botten en lärartjänst i Sverige på en folkhögskola. Hon har dock inga planer på att lämna det soliga Spanien ännu.
    – Min man och våra tre vuxna barn bor i Sverige – men det är ju inga problem att hålla kontakten via Internet, sociala medier och Facetime. Och det är alltid lätt att flyga de fem timmarna om man vill hälsa på varandra.
Mellan 2011 och 2013 bodde hela familjen i Thailand där Marie hade motsvarande lärarjobb som nu. Hon jobbade på Svenska skolan medan maken Simon studerade på distans.
    – Thailand är ett fantastiskt land och kultur. Det var inte bara ett jobb, jag fick självinsikt och en annan syn på livet och tidsbegreppet ”Allt är här och nu” för dem. Mina bästa år, värt hur mycket som helst. Allt är inte lön och pengar.
    – När folk påpekar att jag missar pensionspoäng genom att jobba på privatskolor utomlands, struntar jag i det. Jag har ju fått flera års högre livskvalitet, vilket är värt mer för mig.
 

Fyra kloka tips från Marie

Till dig som vill  jobba utomlands

•    Du måste ha ett mål om du funderar på utlandsjobb. Veta vad du vill, och inte vill. Räkna med att vägen till målet inte alltid är lätt. Jag har flera gånger känt det som en svajig hängbro som jag måste ta mig över - jag ser ju målet där borta på andra sidan.

•    Våga! Det kan bli fel och inte som du hade tänkt dig, men gör det så mycket? Du har ju i alla fall testat. Och visst kan familjen följa med. Man får gemenskap och sammanhållning, barnen får upplevelser för livet. 

•    Skaffa dig förebilder som ger dig idéer och kraft. Jag beundrar särskilt Camilla Lebert Hirvi, kvinnan som spontant startade Svenska skolan i Thailand, vilken entreprenör.

•    Var inte så himla förnuftig, och se inte bara till det ekonomiska om du vill testa ett annat land. Tänk på hur mycket prylar du faktiskt kan klara dig utan om det gäller. Jag har mött flera svenskar som sålt allt de ägde för att börja ett nytt yrkesliv någon annanstans.

Besök: Svenska skolan i Los Cristianos